Model A1225 / Early 2009 / 2.66, 2.93, or 3.06 GHz Core 2 Duo processor

151 Questions View all

How to identify iMac hard drive model

Hello. My 24'' iMac's hard disk has gone. I started with the OS disc and through the system profile tried to find out the exact brand and model hd to replace it. But I couldn't determine it. Please, help me.

Here are some screenshots:

Block Image

Block Image

Block Image

Thanks in advance for your help.

Answered! View the answer I have this problem too

Is this a good question?

Score 0
Add a comment
Black Friday
Broken doesn't stand a chance.

1 Answer

Chosen Solution

Your system came with a Seagate 1 TB HD. As you can see the drive within the system profile, are you sure the drive its self is bad? It could be something with the formatting or the OS install that's bad.

If you haven't already made a backup of you're data I would try doing that first. Using your system recovery disk to boot up your system you could try deleting the partition/s and re-install the OS and your apps.

If you want to upgrade your HD here is the IFIXIT guide to take out your current HD: iMac Intel 24" EMC 2267 Hard Drive Replacement.

As to what to use I would recommend going with one of the newer SSHD hybrid drives. You will need to make sure the drive you get is able to run at SATA II (3.0 Gb/s) check the specs sheet of the drive. You can't use the newer SATA III (6.0 Gb/s) drives unless it is able to auto set its SATA speed to SATA II. I would recommend going with a Seagate Desktop SSHD. There are others WD makes one as well but this is the only one I know of that runs at SATA II.

Was this answer helpful?

Score 3

Comments:

Dan, wasn't there a recall on the 1TB Seagate drives?

by

Yes, for the 27" model. This one should be OK, 24" model. It appears Apple has ended to recall for the 27" model, my link is not working. In the morning I'll ask my guy about it.

by

Thank you for your help. I have already repaired, formatted, checked the disc and restored my data from Time Machine. But the disc past away. I even started in verbose mode and could see the problem was in the disc before format. After that it worked well one day, and since then shows the first picture in my previous post.

Now, with your help I know I have to look for a 3,5'' Sata II (3.0 Gb/s). I'm really bad with hardware :S.

Thank you again!

by

Add a comment

Add your answer

fquero will be eternally grateful.
View Statistics:

Past 24 Hours: 0

Past 7 Days: 4

Past 30 Days: 21

All Time: 639