Model A1311 / Mid 2011 / 2.5 & 2.7 GHz Core i5 or 2.8 GHz Core i7 Processor

277 Questions View all

Crucial M4 added to mid-2011 21.5" iMac, SLOW!

I just completed the install of a 256GB Crucial M4 into my mid-2011 21.5" iMac last night and the drive is very slow.

The boot takes ages, the system is almost unresponsive when it does get to the login screen, and it is wholly unusable. I opened the iMac back up and made sure the SATA cable was plugged in securely at both ends and checked for crimps in the cable as well. I re-cloned my hard drive just to be sure that wasn't the problem and a 100GB clone took over 5 hours. When I cloned it the first time using a USB-SATA cable, it took less than one hour (and booting off the drive using that same adapter cable led to speeds that were still faster than my HDD, leading me to think that the drive is not bad).

Any suggestions?

Answered! View the answer I have this problem too

Is this a good question?

Score 0

Comments:

This question was migrated from http://meta.ifixit.com/Answers.

by

Add a comment

1 Answer

Chosen Solution

There are three different SATA cables for this machine according to which brand of hard drive was originally in it. These are the seven lead temperature sensor type. I would try just a cheap standard one to see if your speed picks up but you may get runaway fans with it. You may have to install it as a secondary drive.

Here's the installation in a 2011 MBP which may yield some additional info: http://www.hardmac.com/articles/400/page...

Was this answer helpful?

Score 4
Add a comment

Add your answer

elevine will be eternally grateful.
View Statistics:

Past 24 Hours: 0

Past 7 Days: 1

Past 30 Days: 1

All Time: 1,054