Why does my optical drive spin down without reading the disk?

I have a Pismo 400MHz with a new PRAM battery, new 80 GB hard drive, I GB of RAM and running Tiger OS 10.4.11 with all updates and permissions repaired.

I installed the OS through my iBook G4, the Pismo in Target Disk Mode. I hadn't used the optical drive on this machine yet, so after the OS install I tried to boot with AHT, The original Install DVD, other misc cds and DVDs. The optical drive will make some noise, spin up and then spin back down, with nothing mounting to the Desktop. I can run my external DVD drive just fine through a USB port, but nothing happens with the optical drive.

I switched out the optical drive with two other known working drives from my other Pismos with exactly the same result. I zapped the PRAM and reset the PMU with no change.

Oh, and I did run Apple Hardware Test (TechTool) from the external DVD drive and it passed all tests.

What a ghost this is! Do any of you kind Pismo people happen to know what is going on? Bad Power Board?

Thanks,

Randy

Answered! View the answer I have this problem too

Is this a good question?

Score 0
Add a comment

1 Answer

Chosen Solution

Install

classic you'll need the drivers from that to run the optical drive.

If this answer was helpful please remember to return an mark it Accepted.

Was this answer helpful?

Score 0

Comments:

Thanks, This is kind of embarrassing, but in desperation, I tried zapping the PRAM one more time and wow! The optical drive suddenly sprung into life. Why now? No complaints but its a mystery. I guess if zapping the PRAM once isn't enough, do it again.

Randy

by

I always went through 3 complete cycles when resesting PRAM. As they say "third times the charm".

by

Add a comment

Add your answer

randy3833 will be eternally grateful.
View Statistics:

Past 24 Hours: 0

Past 7 Days: 1

Past 30 Days: 5

All Time: 610