Model A1001 or A1025 / 667, 800, 867, or 1.0 GHz G4 processor

68 Questions View all

Ripping sound at startup, video goes off, makes 3 Beeps

My TI book DVI 800mhz makes a ripping sound at startup, the video goes out and it makes 3 beeps. I have to zapp the PRAM about 4 times to get it to run. When it does it seems to be fine. I took it to a local store that repairs macs and was told that I need a new Logic board. I have checked the hard drive, airport card and ram and seems to be fine. What do you think?

Answered! View the answer I have this problem too

Is this a good question?

Score 1
Add a comment

3 Answers

Chosen Solution

Hi! Three beeps generally has to do with a RAM issue, so I'd try known-good RAM, and also test your memory slots one at a time by putting a module in one slot only, powering on, and then in the other slot only, powering on, and resetting the PRAM immediately before powering up each time. I'd also reset the PMU while you're at it.

One thing with Titaniums is that they use "G3 RAM", with the notch more toward the middle, instead of "G4 RAM" with the notch more toward the end, like Aluminum PowerBooks. I believe they also require PC-133 RAM, as opposed to PC-100, which can be confusing, because both types fit in the same slot, although PC-100 will not work (or I've never seen it work, anyway) in a Titanium. I've come across many Titaniums which I was told were dead, only to find that they had been tested with PC-100 RAM, and replacing it with PC-133 made them come alive again.

That said, Titaniums unfortunately are not holding up well with age, and I rarely get one that doesn't have some sort of motherboard flakiness, or at least a bad RAM slot.

Also, could the "ripping" sound be the sound of a blown speaker? Resetting the PMU should make the computer produce a solid tone, so if that tone sounds distorted or rough, that could be indication of a blown speaker. Just a thought.

Good luck, and let us know what happens!

Was this answer helpful?

Score 4

Comments:

PC-133, will run in slots that can use PC-66, PC-100, and PC-133, as it can be automaticly clocked down to 66Mhz or 100Mhz. PC-66, and PC-100 will not work in a bus that requires PC-133, And PC-66 Will not work in a bus that requires PC-100 Either, and so fourth. If this isn't the problem, than the Memory may be ECC (Error Correction Code) Memory, which i believe is incompatible with your computer.

by

Add a comment

thanks! i will check the ram out. i also have a 1ghz logic board for the Ti book also, just in case. daren

Was this answer helpful?

Score 0
Add a comment

It sounds to me like the problem is the logic board.

Was this answer helpful?

Score -1
Add a comment

Add your answer

daren Smith will be eternally grateful.
View Statistics:

Past 24 Hours: 0

Past 7 Days: 0

Past 30 Days: 1

All Time: 1,776