Bitlocker icon gone in Windows Server

Block Image

I have made a fresh install of Windows Server 2016 on a Supermicro board with a Supermicro TPM module on it. As OS drive I use a Samsung 850 Evo with SED. After preparing the Samsung drive in frozen state I installed Windows Server 2016 in UEFI mode and the initialized the TPM module under Windows and then turned on Bitlocker.

But now 1-2 weeks later I do not the see bitlocker icon on the drive in Windows Explorer and in Computer Management the drive is not marked as Bitlocker encrypted. But if I reboot the computer I am asked for the Bitlocker key during boot. How can I get Windows to see the encryption and automatically unlock it through TPM?

Answered! View the answer I have this problem too

Is this a good question?

Score 0
Add a comment

1 Answer

Chosen Solution

After some researching and a bit of try-out. I found that when at the above screen, if I click Esc I will be taken to a blue windows screen where if I enter the key windows will stop asking for the the key every time Windows boots. But still Windows did not show the bitlocker key and in the computer management console it was also not recognized.

In the end I got it to work if I stayed with the Microsoft AHCI driver and did not use the Intel driver. I could still install the Intel Chipset drivers but not the Intel RST driver that where on the Supermicro- or the Intel homepage

Hope this solution can help somebody in the future.

Was this answer helpful?

Score 0
Add a comment

Add your answer

Claes will be eternally grateful.
View Statistics:

Past 24 Hours: 0

Past 7 Days: 3

Past 30 Days: 10

All Time: 49