Repair guides and support for motorcycles manufactured by Yamaha Motor Company.

46 Questions View all

Starting problem possibly electrical?

My 2000 Road Star 1602 has had a problem for many years now.

The thing won't start until the speedo sweep has finished and the yellow light does a faint blink.

I have taken the cover off of the decompression assembly, and it doesn't activate until the faint blink.

It cranks pretty good considering the decompression spoon isn't activated for a time!

I've read the manual and have checked all of the electronic connections.

I suspected the ignition unit since the schematic shows a direct connection between it and the decompression unit. Replaced it with 2 other units to no avail.

Any clue where to look next?

The battery, starter, starter solenoid and rectifier have been changed.

Answer this question I have this problem too

Is this a good question?

Score 4
Add a comment

Free shipping on all orders over $100 or containing a Pro Tech Toolkit!

Browse Our Store

2 Answers

Most Helpful Answer

It sounds like the same problem I had with my 2005 Yamaha Vstar. Come to find out it was a grounding problem on my tail light. I looked through the schematics for my bike and found out that every light on the bike is connected to one ground wire. I fix that situation by grounding every light socket that I had. That would be a good place to check because your speedo did a sweep and your tail lights dim light blink. That sounds like it's a electrical issue or a ground problem. Hope this helps.

Same situation I check everything electrical except for the ground.

Was this answer helpful?

Score 1

Comments:

As it turns out, it was the throttle position sensor that was screwing it up. I put a new one on and it starts like new now.

by

Good deal. Search online for a repair manual and go here:

https://www.partzilla.com/catalog/yamaha...

This place has detailed information to locate the parts when you work on your bike. I don't like to pay mechanics that work on my bike. I do it all myself.

Chrome up, rubber down.

by

Add a comment

I have a 09 Yamaha Stratoliner. I am having lighting problems suddenly!! When the bike is running,the headlight does not com on (Low nor High beams) turn signals dont work. Nor does the Brake light!! BUT the tail light works,and the front marker lights work. I checked the fuse under the seat,and its good,,ALL fuses tested good with a test light!! IM SO CONFUSED!! I NEVER had a issue til just now. ALL lights was working last time i rode it, a little over a month ago. I wonder if it cud b the stator.?? It did crank fast,and started rite up,so i have my doubts!! I did notice a noise from the bottom end. it did quit when it warmed up tho.

Was this answer helpful?

Score 0

Comments:

Highway/Passing lights dont work as well.

by

UPDATE.. It was the Headlight relay Behind the plastic Battery box' Kind of a pain in the ass to get to though!!

by

Add a comment

Add your answer

Mike will be eternally grateful.
View Statistics:

Past 24 Hours: 1

Past 7 Days: 12

Past 30 Days: 46

All Time: 853