The Chevrolet Cavalier is a compact automobile produced from 1982 to 2005 by General Motors.

119 Questions View all

Why is my ac/heater not working at all.

i have a 1999 chevy cavalier recently the AC and heat both quit working all at one time. none of the settings work at all. i already replaced the heater blower relay in the fuse box. my wife said it made a loud noise before it quit blowing air while she was driving. what are my options on this? what could it be?

Answered! View the answer I have this problem too

Is this a good question?

Score 0
Add a comment
Black Friday
Broken doesn't stand a chance.

1 Answer

Chosen Solution

leviwright1994 , A mouse :-) or debri may have gotten in the hvac duct work and fell into the fan or the fans motor bearing/ brushes may have failed, stalling motor. Did you check fan fuses to see if they are OK.

Remove fan motor and test it, if spins freely by hand hook it up to 12 volts from battery with a couple leads to see if it works. If motor seems to be good change the fan motor resistor as this is one of the most common things to go on GM's to make the blower fan to quit functioning. Clean all debri from blower fan and duct work while you have it apart. Links below show how to test and change blower motor and resistor. May be worth while to change both parts if not too expensive, while your down there under dash any way. Good luck.

I hope this helped you out, if so let me know by pressing the helpful button.

https://www.youtube.com/watch?v=EsKIRuK7...

https://www.youtube.com/watch?v=4PwJ7uFd...

http://troubleshootmyvehicle.com/gm/2.2L...

https://www.youtube.com/watch?v=7Ih6GxK2...

Was this answer helpful?

Score 4

Comments:

thank you so much. i will test these and get back too you.

by

i replaced the blower fan relay and the blower fan. i also replaced the motor blower resistor. after i replaced the resistor it would blow hot air but only on a very low setting. what else could it be? it will not change settings.

by

techno,Levi, was the resistor for blower motor change out with a new or used resistor, were the wires burnt/melted or the terminals especially at the plug to the resistor or fan motor, are they plugged in securely. Do you have all blower/fan speeds, if you do and still no heat check coolant level fill if needed, heater hose's at firewall to see if they feel both hot(same) as heater core may be plugged, air in cooling system may need bled, also check to see if your vehicle is equipped with a heater core shut off valve found in heater hose by firewall normally and could be vacuum operated(vacuum hose/plug off,check to see if it is stuck or linkage off/broke). I will post another trouble shooting link that may help you out, good luck with your repair.

http://www.aa1car.com/library/2004/us404...

by

Add a comment

Add your answer

techno will be eternally grateful.
View Statistics:

Past 24 Hours: 0

Past 7 Days: 8

Past 30 Days: 38

All Time: 133