Skip to main content

Repair information and troubleshooting for Craftsman-brand riding lawnmowers.

524 Questions View all

Blades do not engage when PTO switch is activated.

My battery was dead so I had to jump start my tractor. I connected the negative cables to my car and tractor batteries. When I connected the positive cable to my car battery there was a spark at the tractor. Unfortunately, when I connected the positive cable to my car i failed to noticed the other end of the cable was resting on the metal shelf that the battery sits on. I reconnected all cables and successfully got the tractor started. However, now the blades do not engage when I turn on the switch. Speeds 1-6 and reverse work, the only thing not working is blades don’t engage. I have a Craftsman Model 917.273634 Any ideas? Thanks in advance :-)

Answer this question I have this problem too

Is this a good question?

Score 0

Comments:

Probably not the case, but just in case, have to ask - did you check the belt that drives the blades?

by

@fixnpop59 I did Tony, that was a good suggestion. I ordered a new Craftsman PTO switch and hopefully that is the issues. If if corrects the problem I will be a happy camper :-)

by

Add a comment

1 Answer

Most Helpful Answer

Without the exact model of your mower, it’s sort of hard to help with any exact information, but check the PTO switch itself. It may have been damaged while you were connecting the battery. Failing that, I would check the clutch solenoid. Good luck.

Also, this YouTube video might prove helpful in troubleshooting the PTO switch:

https://www.youtube.com/watch?v=RLavJ6Qe...

Was this answer helpful?

Score 2
Add a comment

Add your answer

kyte.jy will be eternally grateful.
View Statistics:

Past 24 Hours: 0

Past 7 Days: 0

Past 30 Days: 12

All Time: 503