The Mac Pro First Generation is an Intel Xeon-based workstation computer manufactured by Apple Inc. between the years of 2006 and 2013.

250 Questions View all

Only booting in safe mode cant get AHT running

What still works is:

  • Mac Pro starts to boot
  • gives the chime
  • Apple logo,
  • spinning wheel
  • blue/gray screen
  • HDD seems to do some more but the screen stays blue/gray.

Thats it.

In save mode it does boot completely.

Please advice in which steps to take to find the cause of this problem.

Extra info:

Mac Pro

2.66GHZ Xeon quad core.

2x512MB RAM

2x1GB RAM

250GB HDD in bay 1 (OSX 10.5.8)

250GB HDD in bay 3 (data)

Answered! View the answer I have this problem too

Is this a good question?

Score 0
Add a comment

1 Answer

Chosen Solution

Have you tried resetting the SMC? Resetting the SMC

Also note Apple has a extended warranty on the ATI Radeon display adapter Apple TN

Was this answer helpful?

Score 1

Comments:

Graphics card is a Nvidia 7300GT

So no extended warenty.

Are there any tests i can run in safe mode?

by

Yes you could give the AHT a try: http://support.apple.com/kb/HT1509

by

tried to run AHT but that is not starting.

when i boot holding the D nothing happens !

I removed al HDD's

put i a blank HDD

Clean install of Snow Leopard.

This setup also only boots in save mode....

Is there any trick to start AHT ? Verbose mode maybe?

by

Where did you run AHT from the DVD or HD? You need to run it from the HD in safe mode.

by

I tried from dvd with the D pressed white booting.

how do i run it from HDD?

by

Show 10 more comments

Add a comment

Add your answer

Rene will be eternally grateful.
View Statistics:

Past 24 Hours: 0

Past 7 Days: 1

Past 30 Days: 5

All Time: 1,400