Skip to main content
Help

Current version by: Andrew Optimus Goldheart ,

Title:

Why is my new Hard Drive not seen by Disk Utility?

Text:

I wish to replace the fully working 120GB HD with the upgrade 320GB WD3200BEVE drive to gain capacity.

When I fit the new blank HD, fresh from WD, and boot from a system DVD, the HD is not seen by System Profiler or Disk Utility.

I have used the same HD cable and this is the second drive with the same problem. If I refit the 120GB HD the machine works as normal.

I have checked for Firmware updates, there don't seem to be any for this machine.

Any advice please?

Device:

PowerbookPowerBook G4 Aluminum 12" G4 1.5GHz A11041-1.5 GHz
PowerbookPowerBook G4 Aluminum 12" G4 1.5GHz A11041-1.5 GHz

Status:

open

Accepted Answer:

45089

Edit by: Cameron ,

Title:

Why is my new Hard Drive not seen by Disk Utility?

Text:

I wish to replace the fully working 120GB HD with the upgrade 320GB WD3200BEVE drive to gain capacity.

When I fit the new blank HD, fresh from WD, and boot from a system DVD, the HD is not seen by System Profiler or Disk Utility.

I have used the same HD cable and this is the second drive with the same problem. If I refit the 120GB HD the machine works as normal.

I have checked for Firmware updates, there don't seem to be any for this machine.

Any advice please?

Device:

Powerbook 12" G4 1.5GHz A1104

Status:

open

Accepted Answer:

45089

Edit by: Cameron ,

Title:

Why is my new Hard Drive not seen by Disk Utility?

Text:

I wish to replace the fully working 120GB HD with the upgrade 320GB WD3200BEVE drive to gain capacity.
 
When I fit the new blank HD, fresh from WD, and boot from a system DVD, the HD is not seen by System Profiler or Disk Utility.
 
I have used the same HD cable and this is the second drive with the same problem. If I refit the 120GB HD the machine works as normal.
 
I have checked for Firmware updates, there don't seem to be any for this machine.
 
Any advice please?
 
-----------------------------------------------------------------------
 
Well I fixed my own problem. The previous owner was a tinkerer like us, and had fitted an HD ribbon cable which worked with a 120GB HD, but not with a larger drive. It may be faulty, or from another model. When I fitted a different cable 'borrowed' from another PB the new 320GB drive was seen as expected.

Device:

Powerbook 12" G4 1.5GHz A1104

Status:

open

Edit by: Cameron ,

Title:

Why is my new Hard Drive not seen by Disk Utility?

Text:

I wish to replace the fully working 120GB HD with the upgrade 320GB WD3200BEVE drive to gain capacity.
 
When I fit the new blank HD, fresh from WD, and boot from a system DVD, the HD is not seen by System Profiler or Disk Utility.
 
I have used the same HD cable and this is the second drive with the same problem. If I refit the 120GB HD the machine works as normal.
 
I have checked for Firmware updates, there don't seem to be any for this machine.
 
Any advice please?
 
-----------------------------------------------------------------------
 
Well I fixed my own problem. The previous owner was a tinkerer like us, and had fitted an HD ribbon cable which worked with a 120GBHD120GB HD, but not with a larger drive. It may be faulty, or from another model. When I fitted a different cable,cable 'borrowed' from another PB the new 320GB drive was seen as expected.
Well I fixed my own problem. The previous owner was a tinkerer like us, and had fitted an HD ribbon cable which worked with a 120GBHD120GB HD, but not with a larger drive. It may be faulty, or from another model. When I fitted a different cable,cable 'borrowed' from another PB the new 320GB drive was seen as expected.

Device:

Powerbook 12" G4 1.5GHz A1104

Status:

open

Edit by: Cameron ,

Title:

Why is my new Hard Drive not seen by Disk Utility?

Text:

I wish to replace the fully working 120GB HD with the upgrade 320GB WD3200BEVE drive to gain capacity.
 
When I fit the new blank HD, fresh from WD, and boot from a system DVD, the HD is not seen by System Profiler or Disk Utility.
 
I have used the same HD cable and this is the second drive with the same problem. If I refit the 120GB HD the machine works as normal.
 
I have checked for Firmware updates, there don't seem to be any for this machine.
 
Any advice please?
 
-----------------------------------------------------------------------
 
Well I fixed my own problem. The previous owner was a tinkerer like us, and had fitted an HD ribbon cable which worked with a 120GBHD, but not with a larger drive. It may be faulty, or from another model. When I fitted a different cable, the drive was seen as expected.

Device:

Powerbook 12" G4 1.5GHz A1104

Status:

open

Original post by: Cameron ,

Title:

Why is my new Hard Drive not seen by Disk Utility?

Text:

I wish to replace the fully working 120GB HD with the upgrade 320GB WD3200BEVE drive to gain capacity.

When I fit the new blank HD, fresh from WD, and boot from a system DVD, the HD is not seen by System Profiler or Disk Utility.

I have used the same HD cable and this is the second drive with the same problem. If I refit the 120GB HD the machine works as normal.

I have checked for Firmware updates, there don't seem to be any for this machine.

Any advice please?

Device:

Powerbook 12" G4 1.5GHz A1104

Status:

open