Skip to main content

Fix Your Stuff

Right to Repair

Store

Help

Original post by: Kevin ,

Title:

Headphone always on / detected

Text:

Hi there,

I have a question regarding the Sony Xperia Z.

The Xperia Z seems to always notify me that it has a headphone connected while it has nothing in there.

The little flap/cover is broken off from the frame, wich is something i have to mention, so it does notify about the phone not being waterproof.

When i use SoundAbout and rearrange the sound output i can call and hear everything just fine. When i disable the app, i have to use the headphones with mic to be able to call or the phone will not use the earspeaker or bottom mic.

What i wonder is, even after a complete factory reset aswell as disconnecting the headphone jack from the motherboard, the phone still notifies about the headphones being plugged in when the phone boots into android.

What i would like to know is, can this be a motherboard sensor failure, or does this have to do with the fact that the flap is broken off too?

What i tried:

* Factory Reset.
* Jack unplugged on motherboard.
* Playing music while having the jack plugged and then unplug while playing.
* Force stop "Smart Connect", cleaning cache and data.

I cannot seem to find what the cause is, im beginning to think that either some circuit is messed up on the motherboard itself or that the flap/cover is the cause.

I hope somebody can help me out here.

Thanks in advance.

Device:

Sony Xperia Z

Status:

open